Omgeving

Direct tegenover de aanlegsteiger aan de Cruquiusdijk staat het Theehuis Cruquius. Daar kunt u genieten van een hapje en een drankje of een lunch. Naast het Theehuis staat het Gemaal Cruquius uit 1849, een van de gemalen waarmee het voormalige Haarlemmermeer werd drooggepompt. Het gemaal is nu als museum ingericht.

 
De andere aanlegsteiger, aan het eind van de Zuid-Schalkwijkerweg ligt in een prachtig oud poldergebied. Via de dijk tussen dit gebied en de Ringvaart komt u bij de molen De Hommel (1860). Zeker een bezoekje waard. De Molenplas met restaurant is verderop langs de dijk. De andere kant op, over de Zuid-Schalkwijkerweg langs het Spaarne gaat u zo naar Haarlem.

 

De vaarroute van het pontje is opgenomen in de zogenaamde driepontjeswandelroute (8 km). U loopt dan o.a. door het Park Meermond, een mooi natuurgebied aan het Spaarne. En een deel van die route loopt in Schalkwijk als jaagpad langs het Spaarne.
 

Het pontje kunt u ook opnemen in uw eigen fietsroute. Een stadsrondje Haarlem of een rondje door de Kennemerduinen. Een wat groter rondje is het rondje Haarlemmermeer. U kunt ook naar het midden van de Haarlemmermeer, naar Hoofddorp. In het Historisch Museum aldaar wordt het verhaal over de algemene geschiedenis van de 160 jaar jonge Haarlemmermeerpolder verteld.